Når man reiser, har man noe å fortelle – Dag 6

«Dra opp til et land som flyter med melk og honning…»

Kl. 11:15 ankommer vi Honningsvåg. Nei – det finnes ingen bier i Honningsvåg. Innbyggere jeg har spurt vet ikke presis om herkomsten til navnet. De sier at det kan være en samisk betydning eller det kommer fra det gammelnorske ordet «hornugr» og «våg». Hornugr skal komme av en hornlignede fjellformasjon i området.P1010213

I oktober 1944 til mai 1945 hadde en tysk premieidiot beordet å tvangsevakuere og brenne ned Finnmark og Nord-Troms. «Brent jords taktikk» heter denne ansamling av idioti, forbrytelse og galskap. På grunn av denne åndssvake beslutningen hadde Honningsvåg blitt fullstendig ødelagt. Den eneste byggingen som ble spart under ødeleggelsen var Honningsvågs kirke. Etter andre verdenskrig ble Honningsvåg gjenreist opp igjen. I dag har Honningsvåg bystatus fordi det finnes mer enn 5000 innbyggere. Honningsvåg ligger litt nordligere enn Hammerfest. Honi soit qui mal y pense…

I Honningsvåg sentrum ligger Nordkappmuseet. Her kan man lære om fiskeri i gamle dager og som skjedde under andre verdenskrig. Forresten, Honningsvåg er et av Norges største fiskerisentere. Turisme og fiskeri er Honningsvågs hovedinntektkilder. Herfra kan man også kjøre gjennom en 7 km lang undeP1010220rsjøisk tunnel til fastlandet og videre til Nordkapp.

Sparkstøttinger er tilsynelatende det mest brukte kjøretøyet i Honningsvåg. I hele byen sparker folk den slags sleder.

Klokken 14:45 var MS NORDNORGE klar for avgang (Kjøllefjord kl.17:00, Mehamn kl.19:15, Berlevåg kl.21:45, Båtsfjord kl.23:45)

Hele dagen hadde vi skydekke og lave temperaturer. Vinden var kald og frossen.

Det tette skylaget over Troms og Finnmark i natt gjorde det svært vanskelig å få øye på de dansende himmelfargene.

Ikke noe nordlys – ingen alarm – da kan vi sove – god natt…